temetkezés

A Halotti beszéd

2023. október 19. 08:44 - N.Ferenc

A Halotti beszéd

 

A Halotti beszéd és könyörgés a keresztény temetési szertartás részét képező beszéd, amely a halál, a bűnök, az ítélet és a pokol témáit érinti. A beszéd célja, hogy figyelmeztessen a halálra és arra, hogy milyen fontos a bűnbánat. A könyörgés részben pedig az elhunyt lelki üdvéért imádkoznak. A Halotti beszéd és könyörgés a legkorábbi latin betűs magyar nyelvű szövegemlék. A szöveg két részből áll: egy 26 soros temetési beszédből és egy „Scerelmeſ bratým” kezdetű, 6 soros könyörgésből (oratio). Összesen 190 magyar szót őrzött meg. Keletkezése 1192 és 1195 közötti időszakra tehető, III. Béla uralkodásának végére, egy latin nyelvű egyházi könyvben, az úgynevezett Pray-kódexben található. A kódex latin nyelven írt szövege a sacramentarium (miséző pap könyörgéseit tartalmazó szerkönyv), a 135. lapon fejeződik be, a régi magyar írással készült magyar szöveg a 136. lapon maradt fenn. A Halotti beszéd és könyörgés európai viszonylatban is jelentős, a halotti beszédek műfaja ugyanis csak a reformáció idején vált általánossá. A szöveg eredetije jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában van.

oszk01.jpg

Kérlek, vedd figyelembe, hogy a Halotti beszéd egy temetési szertartás része, amelynek célja az elhunyt lelki üdvének elősegítése. A beszéd tartalmazza az elhunyt életútjának rövid összefoglalását, valamint imádságokat és könyörgéseket.

Miért fontos Magyarországon?

A Halotti beszéd és könyörgés fontos a magyar kultúrában és történelemben, mert ez a legkorábbi ismert szöveg, amely magyar nyelven íródott. A szöveg jelentősége abban rejlik, hogy betekintést nyújt a középkori magyar nyelvbe és kultúrába. Ezenkívül a szöveg hozzájárul a magyar nyelv eredetének és fejlődésének megértéséhez. A Halotti beszéd és könyörgés tehát nemcsak történelmi, hanem nyelvészeti szempontból is értékes. A Halotti beszéd és könyörgés a legkorábbi latin betűs magyar nyelvű szövegemlék, amelynek jelentősége nyelvtörténeti, stilisztikai és műfajtörténeti szempontból is kiemelkedő. A beszéd a halotti beszédek műfajának egyik korai példája, amely csak a reformáció idején vált általánossá. Az írás az elhunyt lelki üdvének elősegítése érdekében tartalmazza az elhunyt életútjának rövid összefoglalását, valamint imádságokat és könyörgéseket.

A Halotti beszéd irodalmi jelentősége

A Halotti beszéd és könyörgés jelentősége az irodalomban nyelvtörténeti, stilisztikai és műfajtörténeti szempontból is kiemelkedő. A beszéd a halotti beszédek műfajának egyik korai példája, amely csak a reformáció idején vált általánossá. Az írás az elhunyt lelki üdvének elősegítése érdekében tartalmazza az elhunyt életútjának rövid összefoglalását, valamint imádságokat és könyörgéseket. Az, hogy magyarul írták ezt a szöveget, azt jelzi, hogy a magyar nyelv már a 12. században is alkalmas volt arra, hogy irodalmi művek szülessenek benne.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr9618238139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2023.10.21. 15:05:43

?????????? A meredő makogás nem magyar nyelv, vagy hamisítvány, vagy kretény-libcsi újbeszél, umwertung aller wertei. Egy kretény nem autentikus, hanem újbeszél, ha nem hamisítvány.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/08/19/lektion38-_feheruuaru_rea_meneh_hodu_utu_rea_total_german_volna_vagyis_magyar_es_hogyan_hogy_nem_aut
süti beállítások módosítása