temetkezés

A hamvasztás előnyei, az urnás temetkezés

2023. augusztus 12. 12:54 - N.Ferenc

A hamvasztás előnyei, az urnás temetkezés

 

A temetkezésnek sokféle formája létezik világszerte, a kultúrák és vallások szerint különböző hagyományok alakultak ki. Manapság a hamvasztás azaz az urnás temetkezés egyre népszerűbb választás a hagyományos koporsós temetéssel szemben. De vajon miért? Áttekintjük a hamvasztás előnyeit.

Költségtakarékos megoldás: A hamvasztás költsége jelentősen alacsonyabb lehet, mint a hagyományos temetésé. A koporsó, a sírhely és a temetési szolgáltatások költségei sok esetben meghaladják a hamvasztás teljes költségét.

Környezeti előnyök: Sokan aggódnak a környezeti lábnyomuk miatt, még haláluk után is. A hagyományos temetés során a koporsók lebomlása éveket vehet igénybe, és a testek lebomlásakor káros anyagok szivároghatnak a talajba. Ezzel szemben a hamvasztás során a testet magas hőmérsékleten elégetik, így a környezeti hatás minimalizálódik.

Kisebb területigény: Ahogy a világ népessége növekszik, a temetőkben rendelkezésre álló terület csökken. Egy urna sokkal kevesebb helyet foglal, mint egy koporsó, így a hamvasztás lehetővé teszi az elhunytaknak, hogy kisebb területen pihenjenek. Ma már a magyarországi temetőkben is egyre nagyobb a zsúfoltság, főleg a városokban.

Rugalmasabb elhelyezési lehetőségek: Az urnákat sokféleképpen elhelyezhetjük. Lehetnek hagyományos temetőkben, de otthon is. Például kertekben, speciális emlékhelyeken vagy akár otthonunkban is, bent a lakásban nyughatnak. Ebben az esetben viszont biztosítanunk kell azt, hogy mások is leróhassák a kegyeletüket az elhunyt hamvai előtt.  Ezen kívül a hamvakat szétszórhatjuk kedvenc helyeken, így az elhunyt szellemisége ott lehet velünk, ahol csak szeretnénk.

Személyes és egyedi kifejezés: A hamvakat különféle tárgyakba is beépíthetjük, például ékszerekbe vagy műalkotásokba. Ez lehetővé teszi az elhunyt emlékének egyedülálló módon való megőrzését. Ez főként külföldön divatos. Idehaza nem.

Kevesebb ritualizmus: Sokan úgy érzik, hogy a hagyományos temetési szertartások túlságosan merevek vagy formálisak. A hamvasztás lehetőséget ad a családoknak és a barátoknak, hogy saját egyedi módon emlékezzenek meg az elhunytról, anélkül, hogy a hagyományos temetési protokollokhoz kellene tartaniuk magukat.

Nemzetközi és távolsági szempontok: Ha valaki külföldön hal meg, a test hazaszállítása drága és bonyolult lehet. Ebben az esetben a hamvasztás egyszerűbb és gazdaságosabb megoldás lehet.

Előre tervezés: A hamvasztással az emberek előre elrendezhetik saját temetkezési terveiket, így a családjuknak nem kell ezzel foglalkoznia a gyász idején.

urnas_temetes.jpg

A hamvasztás sok előnnyel rendelkezik a hagyományos koporsós temetéssel szemben. Lehetővé teszi a környezeti hatások minimalizálását, rugalmasabbá teszi az emlékezés módjait, és gazdaságosabb választás lehet sok esetben. Azonban, a hamvak otthoni elhelyezésénél fennáll a kockázata annak, hogy az elengedési szakasz sokkal hosszabb lesz, mintha temetőben, vagy bárhol máshol az otthonunkon kívülre kerülnek a hamvak. Természetesen mindenki számára mások az igények és az elvárások, de érdemes megfontolni a hamvasztás lehetőségét, amikor temetkezési döntéseket hozunk. Sokan mégis a koporsós temetkezés mellett döntenek.

Például a

  • Hagyomány és kulturális kötődés miatt. Sok kultúrában és vallásban a koporsós temetést tekintik a legmegfelelőbbnek, mivel ez összeköti az embert a földdel, ahonnan jött.
  • Érintés és látvány: A nyitott koporsós temetések lehetőséget biztosítanak az elhunyt láthatóságára és megérintésére, ami sokak számára segít a búcsúzásban és a valóság elfogadásában.
  • Vallási megfontolások: Néhány vallás előírja vagy javasolja a koporsós temetést a hagyományok vagy szertartások miatt. Például a zsidó és az iszlám hagyományok általában tiltják a hamvasztást.
  • Fizikai sírhely: Egy nagy méretű sírhely sokak számára megszokottabb helyszínen az emlékezésre, mint az urnáknál egy kis méretű emléktábla, vagy maga az urna.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr7018191811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása