temetkezés

A temetési szokások és eljárások

2023. augusztus 14. 20:10 - N.Ferenc

A temetési szokások és eljárások

Magyarországon a temetés komoly kulturális hagyománnyal rendelkezik, melynek számos eleme és szabálya van. A temetés nem csupán az elhunyt utolsó útja, hanem egyfajta lezárás és búcsú a család, barátok és ismerősök számára. A legfontosabb teendők a halálesetet követően:

Az elkerülhetetlen rossz: Az adminisztráció, ügyintézés lebonyolítás alfától az omegáig.

Halálesetkor az elhalálozás körülményeitől függően (pl. otthoni haláleset) orvosi halottvizsgálat szükséges. Ezt követően kiállítják a halottvizsgálati bizonyítványt, amely nélkül nem lehet temetést engedélyeztetni. Az elhalálozást be kell jelenteni az illetékes anyakönyvvezetőnél, aki kiállítja a halotti anyakönyvi kivonatot. Ez általában a lakóhely szerint illetékes polgármesteri hivatalban vagy kormányablakban található meg. Kórházban, otthonban bekövetkezett halál esetén a szervezet intézi az első lépéseket hivatalból.

A temetési engedély megszerzéséhez az illetékes önkormányzathoz kell fordulni. Ezen túl, ha önkormányzati temetőben szeretnénk sírhelyet foglalni, szintén az önkormányzattal kell egyeztetni. Amennyiben vallási szertartást szeretnénk a temetéshez, érdemes az adott vallási közösséghez (pl. katolikus, református, evangélikus egyház stb..) fordulni a szertartás megszervezéséhez.

Magyarországon számos temetkezési vállalkozás működik. Ha nem szeretnénk magunknak intézni a temetés minden részletét, akkor érdemes egy temetkezési vállalkozót megbízni a feladatokkal. Ők segítenek a koporsó, urna kiválasztásában, a ravatalozásban, gyászmise szervezésében és egyéb kapcsolódó feladatokban.

 kode9-burial.jpg

Többfajta temetési lehetőség közül lehet választani:

Hagyományos földi temetésnél egy koporsóban helyezik örök nyugalomra az elhunytat egy sírhelyen. Ez leggyakrabban egyszerű földi sírhely egy temetőben. A földbe temetkezés után a sírhely felett fejfa, sírkő vagy más emlékmű jelezheti az elhunyt nyughelyét. Lehet családi  sírhely is, amikor a család több tagját temetik egy vagy több sirhelyre. Az egymást követő temetések – újratemetések – között el kell telnie a rendeletben foglalt temetések között el sírbolt vagy kripta: Nagyobb kialakítású, gyakran föld alatti vagy föld feletti sírhely évnek.( Urnás temetésnél ez csak 10 év.) Azok számára, akiket elhamvasztottak, az urnát kisebb, speciálisan kialakított sírhelyben helyezik el. Ez lehet külön urnaparcella vagy urnafal (kolumbárium), ahol az urnákat egy-egy kis fülkébe teszik. Drágább megoldás a családi kripta, de lehetővé teszi, hogy a család egy helyen nyugodjon.

Extrém temetkezési lehetőségek is rendelkezésre állnak Például egyre népszerűbbek a természetközeli temetési módok, ahol az elhunytat biológiailag lebomló koporsóban vagy urnában helyezik el egy erdős területen. Ezen helyek gyakran nem rendelkeznek hagyományos sírkövekkel, de egy-egy fa vagy kő emlékeztethet az elhunytra. Külföldön az urnát már vízbe is lehet temetni.

Hamvasztás: Az elhunyt testét elégetik, és a hamvakat egy urnában helyezik el, amelyet aztán vagy egy kijelölt helyre temetnek, vagy otthoni őrzésre választanak.

A választott temetési forma kiválasztásánál mérlegelni kell az elhunyt vagy a család kívánságait, illetve anyagi helyzetét is.

A temetést követően az elhunyt emlékének megőrzésére és a sírhely kialakítására különböző síremlékeket lehet készíttetni. A sírkőgyártók és emlékművesek széles körű szolgáltatást kínálnak a hozzátartozóknak. Sok család választ emlékműveket, sírköveket vagy más tárgyakat az elhunyt emlékének megőrzésére. Ezek kiválasztása is egy személyes döntés, melyet az elhunyt kívánságai vagy a hozzátartozók érzései alapján hoznak meg.

A fent említett lépések és lehetőségek csak egy áttekintést nyújtanak a temetési eljárásokról és szokásokról Magyarországon. Minden családnak saját döntéseit és választásait kell meghoznia ezen nehéz időszakban, de a megfelelő előkészületekkel és tájékozódással méltóképpen emlékezhetnek szeretteikre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr8018193243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása