temetkezés

Passió a filmtörténelem egyik legnagyobb hatású vallási témájú filmje.

2023. november 08. 09:02 - N.Ferenc

Passió a filmtörténelem egyik legnagyobb hatású vallási témájú filmje

 

A 2004-ben bemutatott "Passió" című független film egy bibliai történetet dolgoz fel, mely Jézus életének utolsó tizenkét óráját örökíti meg . A film az Újszövetség egyik legfontosabb eseményét, Jézus Krisztus szenvedéstörténetét, kereszthalálát és feltámadását mutatja be. Az alkotás számos szempontból különleges, és azonnal kiemelkedett a vallási és a filmművészeti közösségek figyelmének középpontjába. A forgatókönyvet Benedict Fitzgerald és Mel Gibson jegyzik, aki emellett a film rendezője is. A mozi egyike volt az év legmegosztóbb alkotásainak.

766_1.jpg

A cselekmény az Olajfák hegyén veszi kezdetét, ahol Jézus, az utolsó vacsora után, félrevonul imádkozni. Ebben a pillanatban Sátán megkísérti, és próbálja rávenni őt, hogy ne vállalja magára az emberiség bűneit, egy embernek túl nagy teher az egész világ bűnét viselni. Ezalatt Júdás elárulja Jézust a zsidó főpapoknak, akik 30 ezüstpénz fejében küldik katonáikat a megfogására. Jézus tanítványai megpróbálnak védekezni és kardot rántanak, ám Jézus figyelmezteti őket, hogy aki karddal öl, kard által vész el. Jézus a templomszolga levágott fülét is vissza illeszti. Jézust elfogják, majd először a főpap és később a Nagytanács elé állítják, ahol vádak sorjáznak ellene.

A film készítése során a forgatókönyvet az evangéliumokon kívül Emmerich Anna Katalin 19. századi német misztikus látomásaival is kiegészítették. A alkotás arra törekedett, hogy a korhű nyelvezetet használja.

A filmben szereplő főbb színészek között találjuk James Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci és Sergio Rubini. A zenei aláfestést John Debney szerezte, míg a kameramunkát Caleb Deschanel végezte.

A film költségvetése becsült 30 millió dollár volt, melyhez képest a bevétel rendkívül magasnak számított, 370 782 930 dollárral.

Az alkotás sikere után készült egy folytatás is, mely a "The Passion of the Christ: Resurrection" címet viseli.

Passió film fogadtatása

A "Passió" című film fogadtatása vegyes reakciókat váltott ki. A film bemutatásakor széles körben vitákat generált. A film brutális jelenetei miatt sokan kifogásolták, és különleges módon ábrázolta a Megváltó szenvedéseit. Az IMDB értékelése 7.2/10, míg a MAFAB.hu oldalon az alkotás 82%-os értékelést kapott.

A film nemcsak a közönséget, hanem a színészeket is mélyen érintette. Például Pedro Sarubbi, aki Barabbást alakította, a forgatás során megtapasztalta a különleges spirituális élményt, amely közelebb vitte őt Krisztushoz és az Egyházhoz.

Azonban a film nézőinek véleményei is megoszlanak. Néhányan úgy vélik, hogy a film erőszakos ábrázolása túlzott volt, míg mások szerint hűen és mélyen bemutatta a nagypénteki misztériumot.

Mi volt Mel Gibson célja a filmmel?

Mel Gibson azt a célt tűzte ki a "Passió" film elkészítésével, hogy ráébressze a modern közönséget a kereszt és az oltár áldozatának mélységeire, bár mindezt olykor nyersen és merészen tette. A film rendezője, Gibson, azt nyilatkozta, hogy a film "masszív teológiai élmény" kialakítására törekedett. Emellett elárulta, hogy nem csak a földi események bemutatására koncentrált, hanem arra is, hogy a kereszthalál utáni eseményeket mutassa be a mennyben és a pokolban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr5618253815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása