temetkezés

A Békesség Szigete – Az Angeli úti Temető Varázsa

2023. november 23. 12:21 - N.Ferenc

A Békesség Szigete – Az Angeli úti Temető Varázsa

 

Az XXII. kerületben található Angeli úti temető a kerület egyik legfontosabb történelmi helyszíne. A Nagytétényi temetőt az 1760-as években alapították és kezdetben egyházi "kezelés" alatt állt. Az eredeti szándék szerint egyházi temetőként működött. Azonban a temetés, mint közfeladat jellege miatt rövid időn belül átkerült a község hatáskörébe, és onnantól kezdve köztemetőként funkcionált tovább. Ennek eredményeként a temetőben bármely felekezethez tartozó elhunytat eltemettek. Az 1830-as és 1880-as években történt bővítések révén növekedett a temető területe és kapacitása. A temetőt eredetileg helyi terméskőből készült kerítés határolta, amelynek egy része még mindig megtekinthető. A régi temető hangulatát megtartja a főbejárat mindkét oldalát szegélyező japánakác fasor, melynek jól megőrzött fái különleges értéket képviselnek.

angeli-uti-temeto.jpg

 

A Nagytétény Angeli úti temető, bár modern kialakítású, a helyi közösség részéről támogatást és elfogadást élvez. A lakosság büszkén tekint rá, és értékeli annak ellenére, hogy Nagytétény továbbra is megőrzi falusias jellegét.

A temető nem csupán sírhelyek gyűjteménye; inkább egy tiszteletteljes park, ahol a látogatók, emlékezhetnek és elgondolkodhatnak. A temető területe magába foglal számos szépen gondozott kertet és parkosított területet. A sírok között sétálva megcsodálhatjuk a virágok színpompás szépségét és a fák hűs árnyékát.

Az évek során számos kiemelkedő egyén, művész és közszereplő nyugszik itt. A temető nem csupán a múlt híres személyiségeinek nyugvóhelye, hanem egyben a kulturális örökség része is. Számos síremlék, szobor és műalkotás található, amelyek nemcsak a múltat őrzik, hanem a kortárs művészetnek is teret adnak.

Az Angeli úti temető sétányain járva a látogatók belemerülhetnek a különböző stílusok és korszakok művészeti világába.

A temető sírjai mögött történetek rejlenek. Az egyedi sírjelzések és emlékhelyek egyedi történeteket mesélnek el azokról, akik itt nyugszanak békében. Mindegyik sír egy emléket őriz, és a temető látogatói gyakran találnak inspirációt az elhunytak életéből és tetteiből. Ahogy a sírok között sétálva, a látogatók nemcsak elhunyt szeretteikre emlékeznek, hanem talán saját életük fontosságát is felismerik, és megtalálják a békét ezen a varázslatos helyen. A temető csendes és nyugodt légköre lehetővé teszi a látogatók számára, hogy elmerüljenek a magányos gondolatokban, és időt szenteljenek a reflektálásra. A temető nem csupán egy hely a gyászra, hanem egy szentély a lelki béke megtalálására.

A temető gondnoksága gondoskodik a látogatók kényelméről és tiszteletteljes környezetéről. A karbantartott sétautak, padok és a temető által nyújtott szolgáltatások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a látogatók méltóságteljes módon emlékezhessenek meg szeretteikről. A temető gondozott területei, kulturális értékei és csendes szépsége mind azt sugallják, hogy az emlékezet nemcsak múltbéli, hanem a jövőbe is nyúló érték.

 

Nyitva tartás:

 

Január, február hónapokban: 7.30-tól 17.00 óráig

Március hónapban: 7.00-tól 17.30 óráig

Április hónapban: 7.00-tól 19.00 óráig

Május, június, július hónapokban: 7.00-tól 20.00 óráig

Augusztus hónapban: 7.00-tól 19.00 óráig

Szeptember hónapban: 7.00-tól 18.00 óráig

Október hónapban: 7.00-tól 17.00 óráig

November, december hónapokban: 7.30-tól 17.00 óráig

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr7718265393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása