temetkezés

A gyászszertartások költségei tovább emelkednek, ugyanakkor a szociális temetések nem fognak megvalósulni.

2023. december 04. 08:49 - N.Ferenc

A gyászszertartások költségei tovább emelkednek, ugyanakkor a szociális temetések nem fognak megvalósulni.

 

Magyarországon átlagosan már 400 ezer forintnál is többe kerül egy koporsós temetés, és a hamvasztásos szertartás költségei is közelítik a 300 ezer forintos határt. Az elmúlt években jelentős mértékben emelkedtek a temetkezési kiadások, és a szakmában is egyre nehezebb a helyzet. Az infláció jelentős növekedése az elmúlt két évben számos területen nyomást gyakorol a magyarok életminőségére. A gyászszertartásokon azonban csak kevés lehetőség van a spórolásra, és a családoknak fájdalmas lehet a jelentős temetési költségek kifizetése a szerettük elvesztése után.

 istockphoto-171148862-612x612.jpg

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 szeptemberben átlagosan egy koporsós temetés költsége 409 700 forint volt Magyarországon, beleértve a sírásást, a ravatalozást, a temetés levezetését, a gyászkocsit és egyéb kiadásokat is. A hamvasztások átlagos ára pedig 293 940 forint volt a KSH szerint. Ez jelentős emelkedést mutat az előző évhez képest, hiszen 2021 szeptemberében a koporsós temetés átlagára 293 ezer forint volt, míg a hamvasztásos temetésnél 212 ezer forint.

 

Ebben az időszakban mind a koporsós temetések, mind a hamvasztásos szertartások költsége jelentősen emelkedett. A koporsós temetés ára 116 ezer forinttal nőtt, míg a hamvasztásos temetésé 81 ezer forinttal emelkedett, ami közel 40 százalékos növekedést jelent mindkét esetben.

 

Ezen költségek emelkedése miatt sok gyászoló kénytelen személyi kölcsönöket felvenni a temetési költségek kifizetéséhez. Emellett egy másik komoly probléma is felmerül: a hamvasztás során a hozzátartozók egyre gyakrabban választják az urna hazavitelét, és nem szereznek végső nyughelyet az elhunytaknak, még akkor sem, ha az ingyenes lehetőség rendelkezésre állna.

 

A temetkezési vállalkozások is érzik a költségek emelkedését, és gyakran kénytelenek áremeléseket bevezetni, hogy fedezzék a növekvő alapanyag- és energiaárakat, valamint a bérek emelkedését. A temetkezési szakmában is várható áremelés 2024 elején, amikor a minimálbér-emelkedés és a béremelések miatt a vállalkozásoknak szükséges lesz az árak módosítása. Ebben az összefüggésben az árak csökkenésére való várakozás nem tapasztalható. A temetkezési vállalkozások szerint a gyászoló rokonok úgy reagálnak az áremelkedésekre, a családoknál érezhető, hogy sokkal gondosabban fontolják meg a választásukat és a megrendeléseiket.

 

A szociális temetés bevezetése még egy évvel tovább csúszik.

Az ellentmondásosan olcsó lehetőség bevezetését 2014 óta rendszeresen elhalasztották, de az okai sosem kerültek felszínre. A legutóbbi tervezett bevezetési dátum 2022.

A családok általában nincsenek felkészülve arra, hogy saját maguk ássák ki a sírokat a temetéshez. Jelenleg is vannak köztemetések, amelyeket az önkormányzatok végeznek közköltségen azoknak az elhunytaknak, akiknek a családja nem képes fedezni a temetés költségeit. Az elhunytak rászoruló családtagjait ma Magyarországon általában nem hagyják temetetlenül.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr1018273287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása