temetkezés

"Pestszentlőrinci Temető: Nyitvatartás és Megközelítési Információk"

2023. december 11. 12:43 - N.Ferenc

"Pestszentlőrinci Temető: Nyitvatartás és Megközelítési Információk"

 

Pestszentlőrinci temető története egészen a XVIII. század elejéig nyúlik vissza, amikor a település még Pusztaszentlőrinc néven volt ismert és a Grassalkovich család gödöllői uradalmához tartozott. Egykoron a csendes vidéki településből, 1909-ben Pestszentlőrinc önálló nagyközséggé vált, majd 1935-ben pedig megyei jogú várossá emelkedett. Ebben az időszakban az Üllői úti római katolikus temető volt a régió legjelentősebb temetkezési helye, melyet 1906-ban adtak át és szenteltek fel. Ez a temető felekezeti megkülönböztetés nélkül biztosított helyet minden elhunytnak.

istockphoto-627008872-612x612.jpg

A modern Pestszentlőrinci Temető története 1945-re nyúlik vissza, amikor megnyitották az aktuális temetkezési helyet. Hamarosan a városrész kiemelkedő eleme lett, és később a Fővárosi Temetkezési Intézet kezelésébe került. A temető 1960-ban bővült, és mára impozáns 19,3 hektáros területet foglal el.

A temető változatos temetkezési lehetőségeket kínál a látogatóknak, beleértve a Magyarországon először megjelenő szórásos temetkezést is, amely mára elterjedt és elfogadott gyakorlattá vált. A temető területén található kertészet a sírgondozáshoz szükséges növények termesztésével foglalkozik. Bár a ravatalozót az 1980-as évek végén felújították, az épület szerkezetében és belső elrendezésében lényegi változás nem következett be.

Pestszentlőrinci temető épületei és különlegességei magukban hordozzák a múlt szépségét és történetét. Az 1945-ben épített két ravatalozó terem az épületegyüttes részeként emelkedik ki. A ravatalozó termekben található népies stílusú harangtorony, amely fából készült, különleges atmoszférát kölcsönöz az épületeknek.

A kápolna jellegű nagyterem központi falát egy gyönyörű mozaikkép díszíti, amely Szent Mihály arkangyalt ábrázolja. Ez a mozaikművészet nemcsak vallási jelentőséggel bír, hanem esztétikailag is gazdagítja az épület belső terét.

A temető ravatalozó termének 1980-ban történt felújítása frissítette az épületet, megtartva ugyanakkor eredeti karakterét és stílusát. A temető 1945 márciusában nyitotta meg kapuit, és azóta is emlékeztet az elmúlt évtizedek során elhunytakra.

A Pestszentlőrinci temető területe kiterjedt, 19,3 hektáros, ami lehetővé teszi számára, hogy méltóképpen fogadhassa a város elhunytait. A temető területén kialakított kis park az 1-es parcellában található, ahol a hamvak szórásos temetése is lehetséges, tiszteletteljes megoldást kínálva azoknak, akik a temetési szertartásukat egyedi módon szeretnék megrendezni.

A temető jelenleg a Fővárosi Temetkezési Intézet kezelésében áll, biztosítva a szakszerű és tiszteletteljes temetkezési szolgáltatásokat a helyi közösség és az elhunytak családjai számára.

A lőrinci temető megközelítése különböző lehetőségekkel könnyedén elérhető. Tömegközlekedéssel a 182, 184, 198, 217, 282E, és 284E autóbuszjáratok igénybevételével könnyen eljuthatunk a temetőhöz, biztosítva a kényelmes utazást.

Gépkocsival történő megközelítés esetén fontos megjegyezni, hogy a behajtás nem engedélyezett.

A parkolás tekintetében azonban jó hír, hogy az utcákon ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre. Ezáltal a gépjárművel érkezők számára könnyű és költséghatékony parkolási megoldás kínálkozik a Pestszentlőrinci temető környékén.

Nyitvatartási idő:

Január, február: 7:30 – 17:00
Március: 7:00 – 17:30
Április: 7:00 – 19:00
Május, június, július: 7:00 – 20:00
Augusztus: 7:00 – 19:00
Szeptember: 7:00 – 18:00
Október: 7:00 – 17:00, október 25-27.: 7:00 – 18:00, október 28 – november 2: 7:00 – 20:00

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr3118278555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása