temetkezés

Jézus Krisztus szupersztár (1973)

2024. március 27. 13:14 - N.Ferenc

Jézus Krisztus szupersztár (1973)

 

A Jézus Krisztus szupersztár egy 1973-as amerikai musical, melyet Norman Jewison rendezett. A film Tim Rice és Andrew Lloyd Webber azonos című rockoperájának adaptációja, mely Jézus életének utolsó napjait dolgozza fel modern látványvilág és képi eszközök segítségével. A történet főként Júdás tragikus alakjára összpontosít, aki aggodalmát fejezi ki Jézus növekvő népszerűsége és a mozgalom lehetséges következményei miatt. A film elején egy színészcsoport érkezik egy izraeli sivatagba, hogy elkezdjék a cselekményt, mely Jézus és hívei közötti interakciókat, valamint a főpapok és a rómaiak reakcióit mutatja be.

2675.jpg

A film különlegessége, hogy a szereplők énekelve fejezik ki érzelmeiket és gondolataikat, a rockzenei elemekkel teli dallamokra építve. A két főszereplőt, Ted Neeleyt (Jézus) és Carl Andersont (Júdás) alakításukért Golden Globe-díjra jelölték. A film Oscar-díjra is jelölt volt, és a kritikusok körében pozitív fogadtatásra talált. A film forgatási helyszínei között szerepel Avdat, Bét Guvrin, Bét-Seán, a Holt-tenger, valamint Heródes palotája a Herodiumban.

A film zenéje Andrew Lloyd Webber műve, aki a rockopera műfaját elegyítette a klasszikus musical hagyományokkal, így teremtve meg a film egyedülálló hangulatát. A film dalai közül több is népszerű lett, mint például a “Heaven On Their Minds”, “I Don’t Know How to Love Him”, és a címadó “Superstar”.

A Jézus Krisztus szupersztár nem csak a zenei és vizuális élmény miatt maradandó, hanem azért is, mert merész és modern megközelítést alkalmaz a bibliai történetek feldolgozásában, ami a korabeli és a mai közönséget egyaránt megosztja. A film egyfajta időutazásra hív, ahol a 2000 évvel ezelőtti eseményeket a '70-es évek Amerikájának látványvilágával és zenéjével ötvözi.

A Jézus Krisztus szupersztár című film érdekességei:

A film rendezője, Norman Jewison, először a Hegedűs a háztetőn forgatása közben találkozott a musical zenéjével, amit Barry Dennen mutatott neki.
Jewison saját ötleteket is belecsempészett a filmbe, például a kerettörténetet, amelyben egy hippikre emlékeztető fiatalokból álló színtársulat érkezik a sivatagba.
A Jézus szerepére több híres zenész is szóba került, köztük Mick Jagger, Paul McCartney és Ian Gillan, de végül Ted Neeley kapta meg a szerepet.
A 17 éves John Travolta is jelentkezett a Jézus szerepére, de nem őt választották. Később mégis híressé vált a Szombat esti láz című filmmel.
A film Izraelben készült, és a sivatagi jelenetekben a szereplőknek 20 percenként kellett folyadékot pótolniuk a hőség miatt.
Az egyik izraeli színész, aki egy római katonát alakított, majdnem átszúrta Ted Neeley kezét, mert félreértette az utasításokat.
Ezek a kis érdekességek talán még közelebb hozzák a filmet és annak készítésének körülményeit. Remélem, élvezetes lesz a film újra nézése ezek tudatában! 🎥

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr4918364913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása