temetkezés

Üres szék: A csend, ami mindent elmond

2024. május 02. 11:00 - N.Ferenc

Üres szék: A csend, ami mindent elmond

 

Nem szükséges hosszú időt eltöltenünk e földi utazásunkon ahhoz, hogy ráébredjünk, az élet bizonytalan – csak a vég biztos. Ez az igazság, mint egy szellem, mindig ott lebeg minden mozzanatunkban, és bármennyire is próbálunk elkerülni, előbb-utóbb szembe kell néznünk vele. A vég nem válogat. Magával ragadja a fiatalságot és az öregeket, a nincsteleneket és a gazdagokat, a jókat és a gonoszokat. Néhányan fiatalon hagyják el ezt a világot, jóval korábban, mint mások. Mások évtizedekig élnek, de mégsem érzik úgy, hogy teljesítették volna az életüket. (Ugyanakkor természetesen a legtöbb vég korai, mert szinte minden elhunyt esetében elmondható, hogy „több időt tölthetett volna itt”.) A vég gondolata ijesztő lehet, de nem szabad, hogy megbénítson minket. Ehelyett inspiráljon minket arra, hogy teljes életet éljünk, és minden lehetőséget kihasználjunk belőle. Ne vesztegessük az időt apró-cseprő dolgokra, és ne rágódjunk olyan dolgokon, amiken nem tudunk változtatni. Inkább összpontosítsunk a szeretteinkre, a szenvedélyeinkre, és a céljainkra.

2675.jpg

A vég nem a végzet, hanem csak egy új kezdet. Hiszünk abban, hogy a lélek tovább lép, és egy másik síkra kerül. De még ha nem is hiszünk a túlvilágban, a vég akkor is a szenvedés és a fájdalom végét jelenti. Emlékeztet minket arra, milyen értékes az életünk, és hogy minden pillanatot meg kell becsülnünk. Ne várjuk meg, amíg késő, hogy elmondjuk a szeretteinknek, mennyire fontosak nekünk, vagy hogy megvalósítsuk azokat a dolgokat, amikért álmodozunk. Élvezzük az élet apró örömeit, és ne feledjük, hogy a legfontosabb dolog az, hogy boldogok legyünk.

De mit tehetünk, ha szembe kell néznünk egy szerettünk elvesztésével? Hogyan birkózzunk meg a gyásszal és a veszteséggel?

A gyász egy természetes emberi reakció a veszteségre. Nincs jó vagy rossz módja a gyásznak, és mindenki a maga tempójában gyógyul. Vannak, akik sírnak és dühösek, mások visszahúzódnak és csendben gyászolnak. Nincs helyes vagy rossz módja a gyásznak, a lényeg, hogy engedjük magunkat érezni az érzelmeinket, és ne fojtsuk el őket.

Számos forrás áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a gyászban. Beszélhetünk egy terapeutával, csatlakozhatunk egy csoportba, vagy olvashatunk könyveket a gyászról. Fontos, hogy ne izoláljuk magunkat, és kérjünk segítséget, ha szükségünk van rá.

Az idő múlásával a sebek begyógyulnak, a fájdalom enyhül. De a szeretteinket sosem felejtjük el. Emlékeik örökké a szívünkben maradnak.

A halál bármennyire is fájdalmas, az életünk része. Ha elfogadjuk, hogy a halál elkerülhetetlen, akkor szabadabban és teljesebben élhetjük az életünket. Ne féljünk a haláltól, de ne feledjük, hogy minden pillanatot meg kell becsülnünk.

Íme néhány további gondolat, amit érdemes megfontolni:

A vég nem az utolsó állomás, hanem csupán egy átmenet. A hitünk szerint a lélek tovább él, és egy másik dimenzióba kerül. De még ha nem is hiszünk a túlvilágban, a halál akkor is a szenvedés és a fájdalom végét jelenti. A halál emlékeztet minket arra, hogy milyen értékes az életünk, és hogy minden pillanatot meg kell becsülnünk. Ne várjuk meg, amíg késő, hogy elmondjuk a szeretteinknek, mennyire szeretjük őket, vagy hogy megtegyük azokat a dolgokat, amikről álmodunk. Élvezzük az élet apró örömeit, és ne feledjük, hogy a legfontosabb dolog az, hogy boldogok legyünk. A halál elkerülhetetlen, de nem kell, hogy félelmetes legyen. Ha elfogadjuk, hogy a halál az élet természetes része, akkor szabadabban és teljesebben élhetjük az életünket.


Remélem, hogy ezek a gondolatok segítenek megbirkózni a halál gondolatával és a gyász okozta fájdalommal. Ne feledjék, hogy nem vagyunk egyedül, és van segítség, ha szükségünk van rá.

urna temetés

koporsós temetés

hamvasztás

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr3318395047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása