temetkezés

Élet és örökség: A Csepeli Temető Budapest különleges kincse

2024. március 18. 12:27 - N.Ferenc

Élet és örökség: A Csepeli Temető Budapest különleges kincse

 

A Csepeli temető Budapest XXI. kerületének egyedüli temetője, mely a Csepel-sziget délnyugati részén található. Ezen a helyen nyugszanak híres személyiségek, és a temető története is rendkívül érdekes. A Csepeli temető 1918-ban nyitotta meg kapuit, de az első temetés csak 1920-ban történt itt. Az eredeti területet 69 évvel később, 1987-ben 1,1 hektárral bővítették, így a mai terület mérete elérte a 12,4 hektárt.

Az eredeti Csepeli temető kápolnáját és ravatalozóját 1970-ben bontották el. Ezt követően, 1975-ben új ravatalozó épült, melyet Rési Sándor és Szily Imre Balázs terveztek. A pontos okokat nem ismerjük, azonban az építési és fenntartási szempontok, valamint a temető igényeinek változása lehetett a döntés hátterében. Az új Csepeli temető ravatalozója számos előnyt és kényelmi funkciót kínál a gyászoló családoknak és a temetési szolgáltatásoknak. Néhány új lehetőség:

Korszerű és funkcionális terek: Az új épület tervezése során a modern temetési igényeket és kényelmet szem előtt tartották. A ravatalozó tágasabb, jobban megvilágított és könnyebben hozzáférhető.

Technológiai fejlesztések: Az új ravatalozóban lehetőség van hang- és képfelvételek lejátszására, így a gyászolók emlékezhetnek és megemlékezhetnek a szeretteikről.

Kényelmes váróterek: A gyászoló családoknak kényelmes váróterek állnak rendelkezésre, ahol megpihenhetnek és felkészülhetnek a temetésre.

49424.jpg

Professzionális szolgáltatások: Az új ravatalozóban magasan képzett szakemberek segítik a gyászolókat a temetési szolgáltatások során.
Az új épület célja, hogy méltó és emlékezetes környezetet biztosítson a gyászolóknak, és segítse őket a gyász feldolgozásában.
2013-ban felmerült az ötlet, hogy a Csepeli temetőt kijelöljék a fővárosban az ún. szociális temetések befogadására, azonban ezt a tervezetet 2014-ben elvetették.
A temetőt a mai napig heti háromszor, kedden, szerdán és csütörtökön használják temetésekre.

Nevezetes Személyiségek

A Csepeli temetőben nyugszik néhány csepeli temető híres halottai, köztük:

Zámbó Jimmy (1958–2001) – Kiváló énekes - A Király
Daróczi Dávid (1972–2010) – Újságíró, lapszerkesztő, kormányszóvivő
Albert Györgyi (1964–2008) – Tekintélyes újságíró
Choli Daróczi József (1939–2018) – Költő, író, műfordító, pedagógus, népművelő
Kovács Sándor (1927–2016) – Vezérőrnagy, Csepel díszpolgára, Az Összefogás 1956 Örökségért Egyesület elnöke
Maszlay Lajos (1903–1979) – Vívó világbajnok, olimpiai bronzérmes, Honvédtiszt
Urányi János (1924–1964) – Kajakozó olimpiai bajnok, hajóépítő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr5318356747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása