temetkezés

TEMETÉSI KÖLTSÉGEKRE VONATKOZÓ ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSE

2024. március 05. 10:44 - N.Ferenc

TEMETÉSI KÖLTSÉGEKRE VONATKOZÓ ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSE

 

A temetési segély önálló jogcíme megszűnt, azonban a helyi önkormányzatok által biztosított önkormányzati segély keretében továbbra is igénybe lehet venni támogatást a temetési költségek fedezésére.

A segély olyan érzékeny és fontos témakör, amely az életünk legnehezebb időszakában segítséget nyújt. Ez a segélyforma nemcsak anyagi támogatást jelent, hanem a gyászoló családokra való figyelem és empátia kifejezését is. Az önkormányzat által nyújtott támogatás, lehetőséget teremt arra, hogy az elhunyt méltó módon búcsúzhasson, miközben megkönnyíti a gyászolók terheit és segít nekik a tovább lépésben. Bár a temetési segély mint önálló jogcím megszűnt, az önkormányzatok által nyújtott önkormányzati segély keretében továbbra is segítséget nyújtanak a temetési költségek fedezésében. Ez a támogatás nemcsak anyagi segítséget jelent, hanem egy szolidaritási megnyilvánulás is, amely segít a gyászolóknak átlendülni a veszteség fájdalmas időszakán. Segítő kezet nyújtva lehetővé teszi a gyászoló családok számára, hogy méltó módon búcsúzhassanak elhunyt hozzátartozójuktól, anélkül, hogy anyagi gondokkal kellene szembenézniük.

Kik jogosultak a helyi önkormányzatok által nyújtott önkormányzati segélyre?

Általában azok jogosultak a segélyre, akiknek a családi jövedelme nem éri el a szociális vetítési alap valamely többszörösét (általában két-háromszoros, azonban ez mindig az önkormányzattól függ). A szociális vetítési alap alapvetően az öregségi nyugdíjminimum összegét jelenti.

Mekkora összegű a támogatás?

Az összeg általában a helyi szokásoknak megfelelő, legolcsóbb temetési költségek 10-20%-a, azonban az önkormányzat pontosabb információval szolgálhat. Ritka, de előfordulhat teljes költségátvállalás is, bár ez nem mindennapos.

Hogyan lehet igényelni ezt a fajta támogatást?

2024-ben Magyarországon a temetési segély már nem önálló jogcím, hanem az önkormányzati segélyek részét képezi. Az önkormányzatok által nyújtott önkormányzati segély keretében lehet hozzájutni a temetési költségek támogatásához. Fontos tudnivalók:

Jogosultság: A támogatás általában azoknak jár, akiknél a család egy főre jutó jövedelme nem éri el a szociális vetítési alap valamely többszörösét. Tehát azok, akiknek a jövedelme alacsonyabb ennél, jogosultak lehetnek a temetési segélyre.

Összeg: Általában a támogatás összege a helyi gyakorlatnak megfelelő, legolcsóbb temetési kiadások 10-20%-a, bár a pontosabb adatokért érdemes az önkormányzathoz fordulni.

Igénylés menete:
Nyomtatvány kitöltése: Az igényléshez a helyi önkormányzatnál kell kitölteni egy formanyomtatványt.
Dokumentumok csatolása: A kérelem mellé csatolni kell a temetés költségeiről kiállított számlák eredeti példányát, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagok jövedelemigazolását.

2149628838.jpg

Benyújtandó dokumentumok:
A kérelemhez tartozó formanyomtatvány, valamint:
A halált megállapító orvos által kiállított halottvizsgálati bizonyítvány,
Az elhunyt születési anyakönyvi kivonata,
Az elhunyt házassági anyakönyvi kivonata, vagy özvegy családi állapot esetén az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata,
A kérelmező nevére kiállított temetési számla másolata.

Jogosultak köre
Az elhunyt házastársa és közeli hozzátartozója.

 Fizetési kötelezettség:
Az eljárás illetékmentes.

Eljáró hatóság:
Az elhunyt utolsó ismert lakóhelyén illetékes helyi önkormányzat.

Fogalmak:
Halottvizsgálati bizonyítvány: Az elhunyt vizsgálatát végző orvos által kiállított dokumentum, melyben rögzítik az elhunyt adatait, valamint a halál okát és körülményeit.
Anyakönyv: Az elektronikus vagy papír alapú dokumentum, mely tartalmazza a születéssel, házassággal, bejegyzett élettársi kapcsolattal és halálesettel kapcsolatos adatokat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://temetkezesivallalkozas.blog.hu/api/trackback/id/tr518346163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása